Slaaphygiëne: het belang van een slaapritueel voor de slaap van je kind

Er zijn ontzettend veel redenen waardoor kinderen soms niet goed slapen. Zo heb je bijvoorbeeld slaapregressies, tandjes die doorkomen en oververmoeidheid. In veel situaties zijn er aanpassingen die je kunt doen om je kindje te helpen om beter te slapen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kijken of de slaaphygiëne goed past bij jouw kind en genoeg rust biedt. Eigenlijk is het hebben van een goede slaaphygiëne de basis voor goede slaap voor je kleintje. Waarom een slaapritueel zo belangrijk is en hoe je een juist ritueel ontwikkelt, lees je in deze blog!

Wat is slaaphygiëne?

Allereerst slaaphygiëne, wat houdt dit in? Slaaphygiëne zijn de gewoontes en gedragingen met betrekking rondom slaap van iemand. Je zou het ook bijvoorbeeld je avondritueel of slaapritueel kunnen noemen. Zie het als de bepaalde activiteiten die jij elke avond uitvoert met je kind voor het slapen gaan, zoals bijvoorbeeld baden, tanden poetsen en het lezen van een verhaal.

Waarom is het hebben van een vast slaapritueel zo belangrijk?

Jonge kinderen hebben nog geen perceptie van tijd. Ze leven vooral op hun biologische klok. Dat houdt in dat je met gewoontes en activiteiten dus kunt aanduiden dat het tijd is om te slapen. Het is erg belangrijk dat je iedere avond hetzelfde slaapritueel uitvoert. Zo herkent de biologische klok van je kind dat het tijd is om naar bed te gaan en wordt de melatonine aanmaak in gang gezet. Melatonine is het hormoon wat er voor zorgt dat je slaperig wordt.

Hoe creëer je een goede slaaphygiëne/slaapritueel/avondritueel?

Grote kans dat jij nu al een slaaphygiëne hebt. Bijvoorbeeld tandenpoetsen, in bad gaan en de Toddiebag aandoen is ook een slaapritueel. Als het goed werkt voor jullie, is dit helemaal prima. Je slaapritueel hoeft ook niet heel lang te duren, sterker nog, je kunt het beter wat korter houden. Mocht je nog wel een beetje zoekende zijn is dit onze beste tip:

Probeer voordat je kind gaat slapen nog even liefdevol verbinding te maken.
Het helpt kinderen om rustig in slaap te vallen als zij zich geliefd en gezien voelen. Hierdoor kunnen ze beter slapen. Je zou even met elkaar kunnen verbinden door aan je kind te vragen waar het die dag dankbaar voor is geweest, wat het hoogtepunt van de dag was en waar het naar uitkijkt. Ook zou je kunnen vragen of je kind ergens verdrietig om is geweest die dag. Zo kun jij als ouder leren wat de zorgen van je kindje zijn en kan je kindje even het hart luchten.

Bied je excuses aan als je dit wil doen. Jij als ouder bent ook niet perfect en soms zijn er momenten tijdens de dag dat woorden anders uit je mond komen dan je zou willen. Dit hebben we allemaal wel eens, je hoeft je er niet voor te schamen. Als er zoiets voorvalt, zeg dan dat het je spijt. Zo gaat jouw kind niet slapen met het gevoel dat je misschien boos op hem of haar bent.

Ik hou van je
Geef altijd een knuffel of kus voor het slapen gaan en zeg dat je van je kind houdt. Doe dit iedere avond. Wanneer je je kind aanraakt komt er oxytocine (gelukshormoon) vrij. Door dit te doen maak je dus letterlijk je kind gelukkiger!

Voorbeeld van een slaaphygiëne:
  • Tandenpoetsen en douchen
  • Toddiebag aan
  • Je kindje in bed leggen
  • ‘Waar was jij vandaag dankbaar voor?’
  • ‘Wil je nog iets vertellen?’
  • Slaapliedje zingen
  • ‘Ik houd van je’ + knuffel
  • Slaaplekker zeggen en het (rode) licht uit doen.

Het meest belangrijkste is dat het ritueel goed voelt voor jou en je kind en dat je het elke avond consistent doet. Heb jij wat gehad aan deze blog? Deel hem dan met andere ouders die er misschien ook wat aan hebben!

 

 

Bron: https://www.eindelijkslapen.nl/bedtijd-kind-5-zinnen-voor-liefdevolle-verbinding-met-je-kind/

← Oudere Post Nieuwere Post →